Dental WaterTest - Controle (BA) keerkleppen
Voorkom (vervuild) terugstromend water!

Keerklepcontrole

Wanneer jouw dental unit aangesloten is op het waterleidingnet en/of jouw spittoon voorzien is van een watertoevoer in de spoelschaal, dan is deze als het goed is voorzien van een BA-keerklep (een terugstroombeveiliging). Deze dient, indien mogelijk, zo dicht mogelijk voor de unit geplaatst te worden. Ook kan het zijn dat er CA- en/of EA-keerkleppen in jouw praktijk aanwezig zijn. Dit zijn andere type terugslagbeveiligingen en zitten ook zo dicht mogelijk bij de bron. Denk maar aan een cv- vulleiding, een leiding voor de vaatwasser, drank- en/of koffieautomaat en een brandslang.


Om te voorkomen dat (vervuild) water terugstroomt in het waterleidingnet en Legionella zich snel kan verspreiden is het belangrijk en verplicht iedere keerklep jaarlijks te laten controleren op luchtdruk en lekkages. Dit moet minimaal een keer per jaar door een gecertificeerde partij uitgevoerd worden, dit is vastgelegd in de NEN 1006.

In samenwerking met onze partner Normec AquaServa kunnen wij je voorzien van de juiste keerklep (inclusief afsluiters) en de installatie daarvan. Ook kunnen zij de de jaarlijkse controle verzorgen. Zijn de keerkleppen goedgekeurd, dan ontvang je hiervan een rapport. Deze kun je aan het waterbedrijf tonen bij inspectie.


De volgende keerklep controles kunnen wij voor je uitvoeren:

  • BA-keerklepcontrole
  • CA- keerklepcontrole
  • EA- keerklepcontrole
  • DA(EB)-keerklepcontrole

Wil je meer weten over keerklepcontroles? Neem dan contact met ons op.

Controle op keerklep(pen)

Jaarlijkse controle wordt verzorgd door Normec AquaServa

Ontvangst rapport na controle, heeft waarde bij inspectie waterbedrijf

Samenwerking met Normec AquaServa, partner in levering en installatie keerkleppen

Als service kunnen wij direct ook jouw CA-, EA-, en DA(EB)-keerkleppen controleren!

Hoe wij jouw keerklep controleren

Afspraak

Zodra wij alle benodigde informatie over jouw praktijk hebben ontvangen zal de planning van het laboratorium een afspraak met je inplannen.

Keerklep controle

Door middel van een testinstallatie wordt de controle uitgevoerd.

Het proces neemt zo’n 5 tot 15 minuten in beslag per keerklep.

Resultaat

Binnen ongeveer 7 werkdagen krijg je een melding dat het rapport ter inzage staat op Dental Plek.

Werkwijze

Afspraak:

Zodra wij alle benodigde informatie over jouw praktijk hebben ontvangen neemt de planning van het laboratorium contact met je op voor het maken van een afspraak. Wij hebben landelijke dekking en in de meeste gevallen kunnen wij binnen 2 weken bij jou bemonsteren. Bij het maken van de afspraak wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw wensen. Wel zijn wij afhankelijk van de routing die al gepland staat en kan het zijn dat wensen voor een bepaalde dag en/of tijdstip niet direct mogelijk zijn. Ben je telefonisch niet bereikbaar? Dan doen we een voorstel via Dental Plek.


Keerklep controle: 
De technicus meldt zich op de afgesproken dag en tijdstip. Houd er rekening mee dat het water van de unit/ het apparaat waarvan de keerklep wordt gecontroleerd, er af gaat. Doordat aan beide kanten van de keerklep afsluiters zijn geïnstalleerd, kan de keerklep afzonderlijk worden gecontroleerd. Hierdoor kun je doorwerken op de andere units. De technicus probeert zo veel mogelijk rekening te houden met de volgorde van de te controleren keerkleppen, zodat patiënten en personeel zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Door middel van een testinstallatie wordt de controle uitgevoerd. Afhankelijk van de locatie en soort keerklep hanteren we een overdruk- of onderdrukmethode. Het proces neemt zo’n 5 tot 15 minuten per keerklep in beslag.  

 

Resultaat:
Van de technicus krijg je direct te horen of de keerkleppen voldoen aan de eisen of dat deze gerepareerd of vervangen moet worden. Elke keerklep wordt voorzien van een keuringssticker. Binnen ongeveer 7 werkdagen krijg je  een melding dat het rapport ter inzage staat op ons online portal. In het rapport staan alle technische gegevens van de gekeurde keerkleppen vermeld. Deze kun je aan het waterbedrijf tonen bij inspectie. Als klant krijg je een gratis account op Dental Plek, waarin alle resultaten op een veilige manier worden verstuurd en gedocumenteerd. Je kunt jouw resultaten dus 24 uur per dag inzien (ook de resultaten van eerder uitgevoerde opdrachten). Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met jouw gegevens, deze zijn dan ook alleen inzichtelijk voor onze werknemers en voor jou (en indien gewenst jouw medewerkers). Naast de testresultaten staan in Dental Plek ook de afspraken weergegeven in de agenda, zijn jouw protocollen gedocumenteerd en is er een chatfunctie beschikbaar om met een Dental WaterTest-medewerker in contact te komen.

Samenvatting werkwijze

Afspraak: In afstemming met jou plannen wij een monstername in jouw mondzorgpraktijk.
Monstername: Een technicus verricht de keerklep controle.
Resultaat: Na ± 7 werkdagen kunt je de resultaten inzien op Dental Plek.

Dental WaterTest kan ook nieuwe keerkleppen bij je installeren!

Nieuwe keerkleppen plaatsen

Dental WaterTest komt regelmatig een keerklep tegen die niet voldoet aan de richtlijn of die niet goed en/of zonder afsluiters is geplaatst waardoor de keerklep niet kan worden gecontroleerd. Om die reden zijn wij een samenwerking aangegaan met Normec AquaServa en kunnen wij binnen 2 weken in heel Nederland de juiste BA-keerklep plaatsen. Deze wordt uiteraard goed geïnstalleerd, waardoor je voldoet aan de richtlijn en je je geen zorgen meer hoeft te maken bij een inspectie.