“Alleen water, zout en stroom. Zo eenvoudig, maar zó effectief”!
“Alleen water, zout en stroom. Zo eenvoudig, maar zó effectief”!
28 november 2019 

“Alleen water, zout en stroom. Zo eenvoudig, maar zó effectief”!

11 september van dit jaar lanceerde Dental WaterTest het DCW Desinfectiesysteem op de dentale markt. Het DCW Desinfectiesysteem is een generator die met behulp van ‘Neuthox’ aanwezig biofilm (met eventueel legionella) binnen een zeer korte tijd afbreekt en niet meer terug laat komen. Het DCW Desinfectiesysteem wordt al jaren succesvol ingezet in andere branches. Vandaag mogen we dit met eigen ogen bekijken bij Abbott in Zwolle, een producent van medische voeding voor mensen van alle leeftijden. We spreken hier met Nico Noordman, de man die hier verantwoordelijk is voor alle energiestromen; elektriciteit, lucht en water.

Abbott in Zwolle

“Al meer dan 60 jaar helpt Abbott mensen in Nederland om gezonder te leven. Op deze locatie in Zwolle produceren we vloeibare voeding. Daarmee helpen we bijvoorbeeld kinderen met een groeiachterstand en ondersteunen we de voedingsbehoeften van mensen met een chronische ziekte”, legt Nico uit. “Hier werken, met de nachtploeg erbij, zo’n vijfhonderd man”.
Op het dak van de vestiging in Zwolle staan koeltorens. Een koeltoren vernevelt water. Het is heel belangrijk dat deze waternevel schoon is. Via de waternevel kunnen Legionellabacteriën namelijk eenvoudig terechtkomen in de lucht die mensen inademen. En juist bij inademing kunnen deze bacteriën gevaarlijk zijn. “Om dit te voorkomen desinfecteren we de koeltorenwaterstromen. Dit doen we nu zo’n zeven jaar met behulp van het DCW Desinfectiesysteem. En al die tijd is ons water schoon!”, aldus de Utility Engineer.

Overschrijding van de norm met wel 20.000 KVE
“Voordat we het DCW Desinfectiesysteem ontdekten desinfecteerden we het water met chemicaliën. Omdat bacteriën op een gegeven moment resistent worden voor een bepaald soort chemicaliën wisselde we regelmatig. We hebben ons water altijd al laten testen door een partij die geaccrediteerd werkt. Voor Legionella is dit verplicht, maar wij doen dit ook voor kiemgetal. De uitslag van deze test laat namelijk vaak zien wat gaat komen. Onze uitslagen waren steeds weer negatief. Op een gegeven moment overschreden we de norm met wel 20.000 KVE! Je moet handelen, dus we gebruikten verschillende chemicaliën (chloor, chemische ontharden etc.) en wekelijks werd er getest, met soms weer een negatieve uitslag tot gevolg. Op een gegeven wisten we niet meer wat we moesten doen, omdat niet duidelijk was welke uitslag het gevolg was van welke actie”, vertelt Noordman.

De koeltorens

In drie weken schoon
“We zaten wel een beetje met onze handen in het haar. Eenmaal was er zelfs sprake van een Legionella uitbraak, al kunnen we dit in twijfel trekken. Er waren vier monsters genomen uit de koeltoren en één ervan week af. Dit terwijl het hetzelfde water was. Misschien heeft de monsternemer de pakketrand geraakt. Maar, hoe dan ook er zat dus wel Legionella in de koeltoren”, verklaart Nico. “Direct mag er niemand meer op het dak komen en is er crisisberaad. We hadden godzijdank niet te maken met type 1, er was geen direct gevaar voor de omgeving. Het was dan ook niet nodig bewoners en bedrijven uit de buurt in te lichten. Uiteraard is het wel gemeld bij de instanties”.
“Gelukkig hoorden we snel daarna van het DCW Desinfectiesysteem. In Nederland werkte er al een bedrijf uit dezelfde branche mee. Hun schone koeltorens waren het bewijs dat het systeem werkt. We zijn daar gaan kijken en waren direct enthousiast. Maar, ons MT was nog niet meteen om, het heeft ons aardig wat overtuigingskracht gekost”, lacht Nico. “Het ging niet zozeer om de investering, maar om het feit dat de generator alleen werkt met water, zout en elektriciteit. Dat was in hun ogen te eenvoudig”.
“Uiteindelijk is het gelukt het MT mee te krijgen en is het systeem er gekomen. Na de installatie was ons water in slechts drie werken helemaal schoon. En dit is inmiddels al zeven jaar het geval!”
“Drie weken is natuurlijk een vrij korte periode om al de opgebouwde biofilm ‘op te eten’. Ik moet er daarom wel bij vertellen dat we met de installatie van het DCW Desinfectiesysteem ook direct met nieuwe, schone leidingen zijn gaan werken en met twee (van de vier) nieuwe koeltorens. De tank was wel de bestaande. Wat zo goed is aan het systeem is dat er constant desinfectans aan het water wordt toegevoegd, waardoor waardes constant blijven. Jullie snappen wel dat wij zeer blij zijn met deze generator”, aldus de enthousiaste Engineer.

Geen chemicaliën meer voor ons
“Naast een schone wateruitstoot heeft het DCW Desinfectiesysteem ons nog meer voordelen gebracht. We hoeven geen dure chemicaliën meer aan te schaffen, het scheelt veel opslagplek en ik kan mijn tijd aan andere zaken besteden dan aan kannen chemicaliën door de fabriek heen slepen en legen kannen schoonspoelen. Dit laatste is ook nog eens gevaarlijk, omdat je direct wordt blootgesteld aan de chemicaliën. In plaats van wekelijks testen wordt nu ieder kwartaal een Legionella en Kiemgetal test uitgevoerd. En twee keer per jaar komt er een onderhoudsmonteur om de generator na te kijken. Ook hebben we hiermee onze ‘milieuman’ heel blij gemaakt. Hij zag drie soorten chemicaliën vertrekken”, zegt Noordman met een knipoog. Het is natuurlijk super dat dit desinfectans niettoxisch en biologisch afbreekbaar is”.

Nu de Amerikanen nog overtuigen
Abbott heeft wereldwijd locaties, zo ook meerdere in Amerika. Onze producten bestaan voor een  deel uit water. In Amerika is al het proceswater gechloreerd. Dat is daar verplicht. In Nederland niet, ons water is namelijk heel schoon”, verklaart Nico. “De Amerikanen zijn hier helaas niet van overtuigd en willen dat wij een desinfectans toevoegen aan het proceswater. We gaan nu testen of we het DCW Desinfectiesysteem ook hier voor kunnen inzetten. Of de producten niet veranderen doordat er in feite een stap wordt toegevoegd aan het productieproces. Als dit niet gebeurd dat zetten we het DCW Desinfectiesysteem straks dus niet alleen in bij het desinfecteren van de koeltorenwaterstromen, maar ook in het productieproces. Een andere optie er voor Abbott Zwolle op dit moment niet, want chemicaliën zijn wat ons betreft verleden tijd”.

Over de schrijver
Reactie plaatsen