Geachte mondzorgkundige / praktijkmedewerker,
Naar aanleiding van de situatie in de mondzorg omtrent het Coronavirus (COVID-19) voelen wij de noodzaak u te informeren en adviseren hoe om te gaan met deze moeilijke situatie als het gaat om de waterkwaliteit van uw unit(s).
Sinds maandag 16 maart zijn veel mondzorgpraktijken volledig gesloten of voeren alleen nog noodbehandelingen uit. Om die reden zijn de units weinig in gebruik en zelfs volledig buiten gebruik. Doordat er weinig of geen waterrotatie is, kan dit snel leiden tot biofilmvorming in de leidingen.
Niemand kan nog met zekerheid zeggen of de mondzorg weer op 6 april de werkzaamheden mag hervatten, wellicht wordt deze datum tot veel verder opgeschoven. Het is dus erg belangrijk om aandacht te blijven schenken aan het spoelprotocol van uw unit(s). Mocht dit niet gebeuren dan is de kans erg groot dat er een grote vervuiling ontstaat in de leidingen van uw units, met zelfs het gevaar van groei van levende Legionella.
Om er voor te zorgen dat u de kans op deze problematiek voorkomt of beperkt delen wij onze protocollen om u hiermee te ondersteunen. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw patiënten die een noodbehandeling ondergaan of wanneer u weer mag starten met het behandelen van de reguliere patiënten met veilig en schoon water worden behandeld.
Wij proberen zoveel mogelijk onze diensten te blijven uitvoeren. Dit zal gezien de omstandigheden per dag bekeken worden. Uiteraard wordt er op een veilige manier gewerkt volgens de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid en instanties.
Mocht u vragen hebben over dit protocol of wilt u een bemonstering uitgevoerd hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Sjors Vreeswijk
Algemeen Directeur
Protocol voor bescherming unit tegen biofilmvorming
Standaard protocol bij (nood)behandeling patiënten
- Hanteer de gebruiksaanwijzing van de units wanneer het gaat om het aantal seconden doorspoelen van de leidingen aan het begin van de dag en doe dit ook in de middag en aan het einde van de dag. Als er namelijk weinig water flow bij sommige leidingen is kan er bacteriegroei ontstaan en dat kan ook terug groeien naar andere leidingen.
- Na elke patiënt de leiding van elk gebruikte instrument 10 seconden doorspoelen. Dit dient consequent toegepast te worden, zodat het vervuilde water wat (eventueel) terug stroomt in de leiding weer wordt verwijderd.
- Voer kranen protocol uit, zie hieronder.
Spoelprotocol kranen
- Alle direct naast gelegen tappunten opnemen in een spoelactie; de kranen (warm en koud) wekelijks spoelen voor 5 minuten (ook de wasmachineaansluitingen, gevelkranen en cv-vulpunten hierin meenemen).
Bij langdurige stilstand unit
Unit zonder desinfectans
- Voer bovenstaand protocol zoveel mogelijk dagen van de week uit.
Unit met desinfectiesysteem
- Voer wekelijks de reiniginsstand/saneringstand uit.
- Indien dit niet mogelijk is, spoel minimaal wekelijks de unit door.
Unit met flessensysteem
- Zet Bilpron in de leidingen of een andere desinfectans (zie aandachtspunten hieronder).
- Reinig de fles wekelijks volgens protocol (zie document hieronder), wanneer de fles gebruikt wordt voor proceswater.
- Reinig de fles ook wanneer deze alleen voor desinfectans wordt gebruikt. Bacteriën kunnen namelijk resistent worden tegen de desinfectans. Bij gebruik van dit protocol voorkomt u dit. Reinig de fles wanneer u de desinfectans ververst.
Unit met weekendsysteem (fles i.c.m. waterleiding)
- Volg de stappen (hierboven) van een unit met flessensysteem.
- Spoel minimaal wekelijks de leidingen door vanuit de waterleiding.
Aandachtpunten:
- Bilpron blijft het langst actief in tegenstelling tot andere desinfectans, tot wel 3 maanden. Let wel op dat de vloeistof na een tijd stropiger kan worden waardoor eventueel klepjes kunnen vastlopen. Ververs om die reden de Bilpron na 3-4 weken.
- Mocht u een andere desinfectans gebruiken in uw leidingen houdt er dan rekening mee dat deze waarschijnlijk na enkele dagen tot een week uitgewerkt is! Ververs deze dus tijdig.
- Wanneer slecht 1 of enkele units worden ingezet voor noodbehandelingen, wissel deze dan dagelijks om zodat alle units om de x dagen in gebruik zijn.
Protocol reinigen fles
- Ontkoppel de waterfles.
- Leeg de waterfles.
- Spoel de binnenzijde grondig met heet kraanwater.
- Was de binnenzijde met een zeepoplossing met behulp van een pijpenrager/flessenborstel.
- Was de buitenzijde met een zeepoplossing.
- Spoel de binnen- en buitenzijde nogmaals met water.
- Vul de (lege) waterfles met 200 ml NaOCL 3% (Natrium Hypochloriet) of Alcohol 70%.
- Sluit de fles af met een gehandschoende hand en schudt de waterfles voorzichtig gedurende 20 seconden.
- Laat de waterfles minimaal 2 minuten staan.
- Leeg de waterfles.
- Spoel de waterfles grondig om met schoon kraanwater.
- Laat de fles ondersteboven aan de lucht drogen middels een droogrekje.
U dient uw waterfles (en slang) te vervangen in de volgende gevallen:
- Zichtbare beschadigen.
- Niet verwijderbare verontreiniging aan binnen- en of buitenzijde.
- Na +/- een of twee jaar (vraag na bij uw dealer/fabrikant).
Hierbij een aantal links om een pijpenrager/flessenborstel te bestellen. Check eerst de diameter van de opening fles.
https://www.weckenonline.com/flessenborstel-rond-58-mm.html
https://www.braumarkt.com/catalogsearch/result/?q=flessen+borstel
DCW Desinfectiesysteem
Mocht u problemen hebben of krijgen met de waterkwaliteit van uw unit(s) dan kunnen wij dit door middel van ons desinfectiesysteem onder controle krijgen en houden. Zie onderstaande link voor meer informatie.